ΑΝΑΒΙΩΣΗ

Μέσα στις Επιμέρους Δραστηριότητες της ΣΤΕΝΩΠΟΥ σύμφωνα με το καταστατικό της (Άρθρο 4) είναι και η : «Σύσταση Ομάδας Αναβιωτών (Reenacting Team) ιστορικών γεγονότων που σχετίζονται με το βόρειο τμήμα των Σερρών και τις υπάρχουσες οχυρώσεις. Πραγματοποίηση σχετικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή ανάλογων ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Στο πλαίσιο αυτό η ΣΤΕΝΩΠΟΣ υποστηρίζει με θέρμη το κορυφαίο φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης Β΄Π.Π στην Ελλάδα ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ, που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Σιντικής στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ. Στόχος της εκδήλωσης, είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η ανάδειξη της αναγκαιότητας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ λαών και κρατών, καθώς και η προώθηση του ιστορικού τουρισμού στην περιοχή μας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της ΣΤΕΝΩΠΟΥ εργάζονται εθελοντικά, αναλαμβάνοντας την επιμέλεια και την παρουσίαση του κεντρικού αναβιωτικού δρώμενου της εκδήλωσης και συνεργάζονται για τον ίδιο σκοπό, με αντίστοιχες αναβιωτικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Κατά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 (6-10/4/1941)- οι  υπερασπιστές του  ΡΟΥΠΕΛ αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές. Η περήφανη απάντηση του διοικητή Γεώργιου Δουράτσου στις αξιώσεις του εισβολέα, «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται», εξακολουθεί να συγκινεί μέχρι τις μέρες μας. Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα του εχθρού το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε και τελικά παραδόθηκε μετά τη Συνθηκολόγηση και αφού οι Γερμανοί εισήλθαν στην Θεσσαλονίκη, παρακάμπτοντας την «Γραμμή Μεταξά». Αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό των Ελλήνων υπερασπιστών, οι Γερμανοί τους απέδωσαν τιμές και τους άφησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μοναδικό περιστατικό στη διάρκεια του Β’ Π.Π.

Στη διάρκεια του κεντρικού δρώμενου 0μάδες αναβιωτών με στολές και οπλισμό του Β’ Π.Π, μαζί με εντυπωσιακά εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, θα αναπαραστήσουν τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν το  Οχυρό – Σύμβολο, στιγμές ηρωισμού και αυτοθυσίας υπερασπιστών παρακείμενων οχυρών του Μπέλλες, καθώς και το τέλος του αγώνα, με τις διαπραγματεύσεις για παράδοση του Ρούπελ μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και την παύση των εχθροπραξιών. Κορυφαία στιγμή αποτελεί η απόδοση ΤΙΜΩΝ από τους εισβολείς –κατακτητές στη φρουρά του Ρούπελ, η οποία αποχωρεί ΑΗΤΤΗΤΗ ουσιαστικά, κερδίζοντας την αναγνώριση του εχθρού και τον σεβασμό των συμμάχων.

Τα φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης (historical reenactment) πραγματοποιούνται με επιτυχία εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό (Νορμανδία, Βερντέν κ.α.) με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ταυτόχρονα την προώθηση της συνεργασίας και της συναδέλφωσης μεταξύ κρατών– που στο παρελθόν συγκρούστηκαν σφοδρά- ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τραγωδίες όπως ο Β’  Π.Π.